Werk mee aan een groenere (en gezondere) stad

20 februari 2020 0 Door greencitybloggers

Is het je wel eens opgevallen dat bijna elk stukje grond in de stad wordt benut? Elke vierkante meter heeft een functie. Dat is in onze (stads)tuinen niet anders. We zetten onze fietsen neer, we willen er lekker zitten, misschien een schommel of een trampoline voor de kinderen; het moet vooral praktisch zijn.

Veel mensen bestraten hun – vaak toch al kleine – stadstuin om optimaal van de ruimte te genieten. Maar is dat wel zo praktisch? Natuurlijk, de dure vierkante meters worden zo optimaal benut. Maar had een tuin oorspronkelijk ook niet een functie?

“Mooie voortuinen geven de stad een aantrekkelijkere uitstraling en daarnaast brengt groen in de stad een positief stadsklimaat met zich mee; groen helpt tegen stress, is goed voor de gezondheid (het bevorderd de luchtkwaliteit, red.) en het werkt inspirerend”, legt Annemarie Kok van Platform Haarlem Groener uit.

Maar een groenere stad brengt nog veel meer voordelen: het houdt minder hitte vast in de zomer, water kan beter afgevoerd worden waardoor het riool minder belast wordt, het verbetert de luchtkwaliteit en het vermindert stress. Daarnaast nodigt het meer uit tot activiteiten, werkt het inspirerend, vergroot het de biodiversiteit – denk hierbij aan vogels, egels, vlinders enzovoorts – en bevordert het de gezondheid.

Steeds meer gemeenten realiseren zich wat het belang is van een groenere stad. Diverse projecten worden gestart voor een groener straatbeeld. Operatie Steenbreek is een van deze landelijke organisaties. Bijna tachtig gemeenten heen zich inmiddels aangesloten. Hier worden de bewoners geënthousiasmeerd om hun tuin of balkon te vergroenen. De projecten richten zich op bewoners, maar hopen dat ook de gemeente zelf volgen met het inrichten van groenere pleinen en straten.

Zelf een groeners tuin en/of balkon maken is makkelijker dan je denkt. Wij zetten alvast wat tips voor je op een rijtje.

Verticale tuin

Denk eens aan een verticale tuin. Deze manier van tuinieren wordt steeds populairder. En dat is niet zo gek, want de mogelijkheden zijn eindelijk. Zo kan je een saaie schutting of een muur gebruiken en naast dat het er mooi uit ziet, werkt het ook nog eens geluiddempend. En dat is handig, want zo kan je in nog meer rust genieten in je tuin of op je balkon.

Regenton

Een regenton neemt weinig ruimte in, maar helpt je met de afvoer van het regenwater en kan daarnaast gebruikt worden om planten water te geven. Hiermee bespaar je kraanwater en bovendien bevat regenwater minder kalk dan kraanwater. Het riool wordt zo minder belast. Sommige gemeentes verlenen subsidie op opvangsystemen voor regenwater.

Groen Dak

Breng de natuur terug in de stad met een groen dak. Op veel daken is een groen dak te realiseren. Dit is – zoals de naam al zegt – een dak bedekt met planten. Zo’n dak kan ervoor zorgen dat er minder warmte wordt geobserveerd waardoor de UHI (Urban Heat Island Effect) wordt tegen gegaan. Het zorgt voor meer vogels en bijen in de omgeving en heen een geluiddempende werking.

Planten

Start met tuinieren! Verwijder een aantal tegels en zet hier planten voor in de plaats. Je zult zien dat het makkelijker is dan je denkt. Vraag in een tuincentrum of bij een kwekerij naar de eigenschappen van een plant (veel zonlicht, schaduw, meerjarig) en ga aan de slag. Een aantal planten kan al een verschil maken.