Minder plastic? Hoe dan!?
Om de supermarkt een beetje te mijden, laat ik tegenwoordig mijn boodschappen thuis bezorgen. Dit brengt veel voordelen met zich mee: geen impuls aankopen, minder vergeten boodschappen, geen gesleep met de zware tassen en ik hoef de supermarkt niet in. De bezorgers zijn over het algemeen heel vriendelijk en zetten de hele bestelling op de stoep terwijl ik mijn pinpas zoek. So far, so good. Maar terwijl ik de boodschappen naar binnensleep, valt me op hoeveel extra plastic er wordt gebruikt om de bestelling bij elkaar te houden. De herbruikbare kratten zijn – voor extra hygiëne? – verpakt in grote plastic zakken. Daarin zit per product categorie alles opnieuw verpakt in plastic zakken. En dan terwijl de meeste producten al verpakt zijn! Als alle boodschappen opgeruimd zijn, hou ik een grote hoop met verpakkingen over. Met een gevoel van schaamte veeg ik alles bij elkaar, maar het zit me behoorlijk dwars.
We hadden toch met z’n allen afgesproken minder plastic te gaan gebruiken, mompel ik pissig terwijl ik de schade bekijk. We waren toch net zo lekker bezig met z’n allen? Maar als we even niet opletten, zijn we straks weer terug bij af. De plasticindustrie grijpt de coronatoestand aan om juist extra reclame te maken voor plastic. Zij hopen van de angst te kunnen profiteren en smeken om uitstel van milieumaatregelen. Want, zo zeggen zij: plastic is hét hygiënische materiaal bij uitstek. Op het moment dat er sprake was van een verbod op onder andere plastic wegwerprietjes is geen rekening gehouden met het onderwerp hygiëne, gaf de plasticindustrie vorige week aan in een brief aan de Europese Commissie. Zij eisen dat het verbod, dat in 2021 ingaat, met ‘minstens een jaar’ moet worden uitgesteld. Verder gaven zij in de brief aan dat plastic van belang is als het gaat om hygiëne, veiligheid en bescherming tegen besmetting. Zij vinden dat plastic rietjes, borden, bestek, roerstaafjes en ballonnenstokjes van cruciaal belang zijn om ook in 2021 de pandemie tegen te gaan. Brutalen hebben de halve wereld moeten ze gedacht hebben. Ze gaan nog een stapje verder en zeggen dat bordjes van karton en rietjes van bamboe niet voldoen in deze tijden. Het houdt hier niet op, want de plasticindustrie heeft verder in deze brief aangegeven dat de lidstaten van de Europese Unie hun tijd en energie nu niet moeten verspillen aan het plasticverbod.
Gelukkig reagerende de Europese Commissie – vooralsnog – nuchter op het relaas van de plasticlobby. Zij geven aan dat er voldoende alternatieven zijn die ook hygiënisch zijn. Het verbod op verschillende plasticproducten gaat dus door maar dat neemt niet weg dat bedrijven het niet zo nauw nemen met hun eigen plasticgebruik in tijden van corona.
Over de verpakkingsmaterialen is niets gezegd, dus gaan we daar onverminderd – of juist zelfs nog veel meer – mee door. Ik pak zelf alle onnodige plasticverpakkingen er nog eens bij en besluit ze de volgende keer weer mee te geven aan de bezorger.