2020 had in het teken moeten staan van het klimaat, niet van corona

2020 had in het teken moeten staan van het klimaat, niet van corona

3 april 2020 0 Door greencitybloggers

Thuiswerken, kinderen lesgeven, videobellen met je ouders, kat ontvlooien, puzzelen, zolder opruimen, kinderen ontvlooien…. De corona-crisis vraagt veel van ons. We geven onze sociale contacten, onze wekelijkse sportmomenten en hobby’s even op. Tijd die we nu invullen met bovenstaande handelingen. Maar, vergeten we niet iets? Het klimaat stond – voordat corona uitbrak – eindelijk bijna bij iedereen op de agenda.

Bedrijven, organisaties, overheden: iedereen sprak over de klimaatmaatregelen. Jongeren gingen massaal de straten op voor het klimaat. Nu mogen ze de straat uberhaupt niet meer op, laat staan in grote getale. Alles staat nu even on hold. We hebben wel wat anders aan ons hoofd. Toch?

Ik merk het zelf ook. We zijn veel thuis en ik val weer in mijn oude patronen. Drie keer per dag thuis eten met een gezin en de hele dag op elkaars lip zitten vergt veel van je creativiteit. Gaan we weer: tafel dekken, jongens eerst handen wassen – jahaa alweer -, broodje eten, hagelslag is op (alweer), boter is op (alweer), mam mag ik dan een plakje ontbijtkoek? En dan eerst kinderen aan het werk zetten, digitaal (t)huiswerk maken op de computer. ‘Eerst mag je zusje, dan jij, Waarom? Omdat jij gister eerst mocht? Oh, dat was ook je zusje? Pech voor jou.’ Aaaaargggg. De dagen gaan ook zoveel op elkaar lijken en het is bijna niet te doen zo. Hoeveel laptops verwacht school dat we hebben met twee werkende ouders en twee schoolgaande kinderen? Ik werk ‘s middags en ‘s nachts wel… Man erbij roepen, ‘ga jij ze nu maar even bezighouden.’ Goede voornemens? Geen plastic meer in huis? Meer tijd aan het eten besteden zodat we naast vlees ook andere dierlijke producten kunnen mijden? Dat lijkt iets uit een ver verleden. Ik begrijp die bedrijven, organisaties en overheden wel. Er verandert al zoveel, het is lastig om dan volop in te zetten op nog meer veranderingen. Maar tegelijkertijd voelt het zwak. We moeten dit toch gewoon doorzetten?!

Vanwege de corona-crisis worden twee bijeenkomsten van de Verenigde Naties over het klimaat uitgesteld naar volgend jaar. Een daarvan is een klimaattop en de ander is een bijeenkomst over biodiversiteit. Ook ons kabinet heeft aangekondigd vanwege de corona-crisis voorlopig niet met nieuwe maatregelen te komen om de CO2-uitstaat te verminderen. Ondanks de eis van de Tweede Kamer om voor april met nieuwe plannen te komen.

Begrijpelijk, er is wel even iets anders waar we ons met z’n alles druk over maken. Maar, blijkt niet uit steeds meer onderzoeken dat het opduiken van het virus juist te maken heeft met het klimaat? Na het klimaatrampjaar van vorig jaar (denk aan de bosbranden in Australië en de overstromingen, de overstromingen in Mozambique, de hittegolf in Europa en aan orkaan Dorian) had dit jaar helemaal in het teken van het klimaat moeten staan. Wetenschappers gaven aan dat dit de laatste kans zou zijn om de aarde te redden, om afspraken te maken over de natuur te beschermen. Maar toen kwam covid-19 en maakte 2020 het jaar van de corona-crisis. We lezen berichten over minder vliegtuigen, minder verkeer en minder uitstoot. Logisch! We zitten met z’n allen binnen. Maar wat gebeurt er als de corona-maatregelen worden opgeheven? Dan vallen we weer in oude patronen. Het zou zijn zijn als we deze crisis met z’n alle aangrijpen -ook bedrijven, overheden en organisaties – om na te (blijven) denken over de opwarming van de aarde en het massaal uitsterven van dieren. Laten we dit aangrijpen als een tijd van bezinning.

Als we nu niets aan het klimaat doen, zullen er over tien jaar anderhalf keer meer mensen slachtoffer worden van de gevolgen van klimaatverandering. Dit meldt het Rode Kruis. Verder zullen de kosten van hulpverlening aan gedupeerden van overstromingen, stormen, droogte en natuurbranden twee keer zo hoog zijn. Als er nu geen maatregelen genomen worden, hebben we in 2050 200 miljoen mensen hulp nodig”, aldus Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum en bijzonder hoogleraar rampenbestrijding aan de Universiteit Twente. 

Dus laten we alsjeblieft het vooral niet alleen overlaten aan een ander. Doe zelf ook iets. Zorg ervoor dat het klimaat op de agenda blijft staan bij bedrijven.