Tweedehands kinderkleding is de bom
Ons levendige uitwisselsysteem is goed voor de portemonnee, het milieu én de sociale contacten
Een van de dingen die wat beter voor de planeet zorgen leuk maakt, is dat je heel veel geld kan besparen. Je kunt helemaal geoorloofd een enorme vrek worden. Hergebruik is het toverwoord en aan weggooien doen we niet meer.
Je ziet ze steeds meer, winkels waar tweedehands kleding wordt aangeboden. Vooral kinderen hebben kleding maar kort aan en elk seizoen hebben ze weer een andere maat. In onze wijk hebben we zelf een levendig uitwisselsysteem voor kinderkleding. Is je kind uit zijn spijkerbroek gegroeid? Er is altijd wel iemand die hem kan gebruiken. Te kleine babykleertjes? Even wassen en hup naar de volgende. Baby’s hebben het vaak maar een paar maanden aan (en in het begin zelfs maar een paar weken) dus alles ziet er nog heel mooi uit. Natuurlijk kan je het ook bewaren voor een eventueel volgend kindje maar als die al hetzelfde geslacht heeft, valt nog maar te bezien om je die kleertjes een paar jaar later nog leuk vind. En daarnaast, als je eenmaal opgenomen bent in het grote uitwisselsysteem, heb je aan kleding nooit meer gebrek. Dit systeem werkt trouwens ook uitstekend voor kinderwagens, baby- en peuterbedjes, badjes, lakentjes en speelgoed.
Behalve dat het reuze praktisch is, is het ook nog eens heel gezellig. Als ik op het schoolplein een moeder aanspreek om te vragen welke schoenmaat haar dochter heeft omdat we een paar hockeyschoenen over hebben, spreken we direct af voor een kopje koffie. Het contact met je hele buurt wordt er beter door en zoals mijn buurvrouw zei: ‘zo kan ik mijn koopverslaving voor mezelf een beetje goedpraten omdat ik niet alleen mezelf er blij mee maak, maar nu kan de hele buurt meegenieten. Hoeft mijn man ook niet meer zo te mopperen als er weer een pakketje binnenkomt…’ Soms shoppen we zelfs terwijl kinderen het nog dragen. ‘Als jouw zoon daar is uitgegroeid, wil ik die trui wel.’ of ‘mijn dochter heeft net nieuwe schoenen maar ze zijn al bijna te klein, dus wacht nog even voordat je nieuwe schoenen voor haar koopt.’
Mijn kinderen weten niet beter en vinden het leuk om te zien dat er iemand in hun oude winterjas loopt of dat ze zomaar een hele tas ‘nieuwe‘ kleren krijgen wat van een buurmeisje is geweest. Natuurlijk koop ik zo af en toe zelf iets bij, maar dan alleen echt mooie spullen wat ook weer door kan naar een volgend kindje. Hierbij let ik er op dat het biologisch en duurzaam is. En dat dit dan wat duurder is dan de fast fashion kleding, dat geeft niets want we hebben al enorm bespaard :-).
Ook voor sportkleding is zo’n systeem een uitkomst. Tegen de tijd dat een van mijn kinderen toe is aan een nieuwe hockeystick komt de buurvrouw al aan met een stick én een complete outfit omdat haar oudste er net uitgegroeid is. En andersom, als wij begin januari terugkomen van onze wintersportvakantie kunnen alle jassen, broeken, pully’s, brillen en helmen direct door naar de buren die in de voorjaarsvakantie gaan wintersporten. Zo koop je niet alles dubbel en heb je er wel dubbel plezier van. Natuurlijk gaat er wel eens iets kapot, maar dat weegt niet op tegen alle voordelen.
Voor mezelf vind ik dit uitwisselsysteem lastiger. Wel breng ik kleding wat ik niet meer draag naar tweedehandswinkels. En als ik hier dan toch ben, kijk ik altijd of er weer iets ‘nieuws‘ voor me tussenhangt. Ik probeer zoveel mogelijk duurzaam in te kopen en let er op dat mijn kleding meerdere jaren gedragen kan worden. Maar, ik betrap mezelf er nog te vaak op dat ik iets koop wat ik eigenlijk niet echt nodig heb. Met vriendinnen houden we nog wel eens een kledingruilavond waarbij elke keer weer verrassende kledingstukken worden weggedaan. Na zwangerschappen blijken hele garderobe’s niet meer te passen en na een aantal jaren wachten hebben we de hoop om ooit weer in maat 36 te passen ook opgegeven…
Dat hergebruik de toekomst is laat ook kledingketen H&M zien. Hoewel dit een zogenoemde fast fashion keten is, werken ze hard aan een duurzamere manier van ondernemen. Ze kondigde onlangs al aan om meer inzicht te geven in de productieketen van hun kledingstukken en nu wordt – alleen nog bij de winkels in Stockholm – getest met een echt kleding uitleenservice. Het is hier mogelijk om de Conscious Exclusive collectie voor een bepaalde tijd te huren. Hierbij zijn de Conscious Exclusive collecties van 2012 tot en met 2019 beschikbaar. Zal het uitlenen van kleding de toekomst zijn van de mode-industrie?