Nooit meer lekkage met de menstruatiecup

Nooit meer lekkage met de menstruatiecup

7 november 2019 0 Door greencitybloggers

Dames, laten we het eens over de menstruatie hebben. Buikpijn, ongemakkelijk, humeurig, zin in ijs en chocolade; het is niet mijn favoriete periode in de maand. En naast die lichamelijke ongemakken brengt het ook maandelijks veel afval met zich mee in de vorm van maandverband en tampons (en dan vergeten we zelfs nog vaak de verpakkingen hiervan, de opberg- of reiszakjes). Na mijn tweede zwangerschap zat de tampon niet meer zo fijn, voelde al het afval niet meer zo goed en was ik toe aan een alternatief. Zo maakte ik na een rondje Google kennis met de menstruatiecup.

De menstruatiecup is gemaakt van duurzaam en veilig siliconenmateriaal, die je inwendig draagt. Het vangt je menstruatiebloed op, in plaats van het te absorberen. De voordelen liegen volgens de makers liegen er ook niet om: Het is afvalvrij, vrij van chemicaliën (wist je dat er in maandverband en tampons toevoegingen zitten als bleekmiddelen en parfums, niet fijn voor je vagina) en een stuk voordeliger (de menstruatiecup kost nog geen 15 cent per maand, mits je hem niet net als ik in een Frans toilet laat vallen en dus kwijt ben), je kan er gewoon mee sporten en zelfs mee zwemmen en de cup heeft geen touwtje, dus je ziet er helemaal niets van. Ik was zelf erg bang voor het moment waarop hij geleegd moest worden. Wordt dit geen troep, kan ik dit wel? Als het misgaat, zit ik onder het bloed. Ik ben nogal onhandig, dus dit waren helemaal geen gekke gedachten…. 😉 Maar de reacties van mensen die de cup al gebruikten waren enthousiast en geruststellend. De voordelen werden door hen bevestigd en daarnaast las ik veel ervaringsverhalen van vrouwen die aangaven minder last te hebben van hun menstruatie, de cup zit comfortabeler en deze vrouwen ervaarden minder pijn en bloedverlies. En omdat de tampons die ik altijd gebruikte gewoon niet meer zo fijn leken te zitten, moest ik toch op zoek naar een alternatief. Dus, de keuze was snel gemaakt. Dit leek me het proberen waard.

Deze cups zijn er in vele soorten en maten en het is soms even zoeken om te bepalen welke maat bij je past. De prijzen variëren van zo’n 5 euro per cup tot ongeveer 30 euro. Ik ben zelf voor een een wat duurdere gegaan omdat ik hier een goed gevoel bij had en het aansloot op mijn wensen. De eerste keer inbrengen en verversen was even spannend. Ten eerste omdat dat cupje veel groter was dan ik had verwacht! Had ik wel de goede besteld? Volgens de verpakking, ging het allemaal goed dus het testen kon beginnen. Eerst even schoonmaken (uitkoken in een pannetje), en dan bedenken hoe ik dit in hemelsnaam in ga brengen. Met een filmpje op YouTube bij de hand besloot ik het er maar op te wagen. Het inbrengen vergt wat oefening, de eerste keren vond ik het een enorm gepriegel. Maar, met de juiste vouwtechniek (noem je dat zo?) lukte het na een tijdje priegelen vrij makkelijk om hem in te brengen. Wel droeg ik de cup de eerste keer alleen nog thuis. Stel dat er iets mis ging? Ik heb geen idee waar ik precies bang voor was, want de cup kan tot wel 12 uur blijven zitten zonder dat deze geleegd hoeft te worden. De eerste keren dat ik de cup inbracht zat hij nog niet helemaal goed, ik voelde hem toch nog zitten. Toen ik eenmaal doorhad dat hij net iets hoger ingebracht moest worden, zat hij een stuk fijner. In principe zit de cup goed als je hem niet voelt. Maar in de praktijk vind ik dat nog lastig. Ik voelde het steeltje toch nog soms zitten en omdat je niet kan checken of hij ook daadwerkelijk goed zit, was ik toch vaak bang dat het cupje nog dubbelgeklapt zat. Maar omdat ik helemaal niet lek, dit is in vier jaar tijd zelfs nog nooit gebeurd, nam ik maar aan het het goed ging.

Het verschonen hoeft maar eens per 12 uur dus dat doe ik eigenlijk altijd thuis. En om heel eerlijk te zijn vind ik het wel heel fijn om te verschonen met een kraan in de buurt. Het kan aan mijn onhandigheid liggen, maar helemaal zonder je vingers vuil te maken, lukt het me zelden. Het is niet zo dat het een troep wordt – als je het menstruatiebloed opvangt kom je er achter dat je veel minder bloed dan je denkt – maar het is soms toch nog een gepriegel om het steeltje vast te pakken.

Ik heb er inmiddels (vaak) mee gezwommen en dit was geen enkel probleem. Het steeltje voel ik niet meer als ik hem draag en ik ben zelf ook een enthousiast gebruiker geworden. De belofte dat het geurvrij is, heeft de cup waargemaakt en dat is ook een hele fijne bijkomstigheid. Ik zou niet meer terug willen naar het gebruik van tampons. Dit zit fijner, voelt beter, lekt nooit en levert daarnaast ook een heel mooi voordeel op voor het milieu.