Eten en drinken
Dat we beter plantaardig en biologisch kunnen eten weten we, maar er zijn veel meer dingen die we kunnen doen.
- Kies voor lokale producten en bespaar zo op CO2 uitstoot;
- Vervang vlees en melkproducten zoveel mogelijk voor groente, peulvruchten en granen. Vooral rood vlees is heel belastend voor het milieu;
- Water drinken is de meest gezonde keuze als het om drankjes gaat, maar (kraan)water is ook veruit de meest duurzame keuze. Zin in iets anders? Koffie en thee (mits duurzaam/biologisch) scoren ook aanzienlijk beter dan frisdrank, sap en alcohol;
- Verspil zo min mogelijk voedsel. Koop slim in en gebruik alle restjes;
- Gebruik havermelk in plaats van gewone-, noten- of amandelmelk;
- Vermijd palmolie! Om palmolie plantages aan te leggen worden hele oerwouden gekapt;
- Kaas zorgt voor een hoge milieubelasting. Beleg je boterham ook eens met groente, fruit, hummus of pindakaas/notenspread.
- Let op producten die in plastic zijn verpakt, neem je eigen bakjes en zakjes mee;
- Composteer je eigen groente-, fruit en tuinafval.
Heb jij zelf ook ideeën? Mail ze naar info@greencitybloggers.nl zodat we deze lijst kunnen aanvullen.
.
Thuis
De meeste winst in het klimaat kunnen we gewoon thuis – tijdens de dagelijkse werkzaamheden – bereiken.
- Kook met deksels op de pannen. En dan is je eten ook nog eens veeeeel sneller klaar;
- Je merkt het haast niet als je de verwarming een graadje lager zet. En het went snel;
- Gebruik niet meer licht dan nodig is;
- Breng isolerende raamfolie aan op je ramen. Een goedkope oplossing die echt werkt tegen tocht;
- Was met een volle wasmachine en op een lagere temperatuur en laat je was buiten (of binnen) aan de waslijn drogen;
- Was je handen met koud water.
- Is een tweede koelkast echt nodig? Koelvriescombinaties kosten veel stroom;
- Vraag advies om je woning (beter) te isoleren. Dit scheelt ook nog eens enorm op je stroomrekening;
- Overweeg een warmtepomp. Ja, ze zijn duur maar je begint direct te besparen!
- Koken op inductie is beter voor het milieu dan op gas koken. Verdiep je in de mogelijkheden. Wie een nieuwe keuken (of een verbouwing in de keuken) overweegt: verdiep je in het elektrisch koken, dit is de toekomst!
- Voor wie een eigen dak heeft: oriënteer je in zonnepanelen. Hoewel het een grote investering is, verdient het zich (mede door de subsidies) snel terug.
Heb jij zelf ook ideeën? Mail ze naar info@greencitybloggers.nl zodat we deze lijst kunnen aanvullen.
.
Onderweg
Heb je het thuis net een beetje voor elkaar om aan duurzaam te leven, gaat het onderweg helemaal fout. De verleidingen zijn overal en het gemak dient de mens. Door de juiste voorbereidingen te treffen, wordt het een stuk makkelijker om onderweg ook duurzame keuzes te maken.
- Schaf een drinkfles aan en hervul deze met kraanwater;
- Neem een thermoskan mee voor warme dranken;
- Neem je eigen lunch mee in herbruikbare bakjes met deksels;
- Voor kleine ongelukjes is er de wasbare servet of de hydrofiele doek mee (wie heeft ooit bedacht dat deze alleen voor baby’s handig zijn? Ook als je allang geen baby’s meer in huis hebt blijven deze doeken handig voor zo’n beetje alles);
- Schaf een goede regenjas aan zodat je ook bij slechter weer de fiets kan pakken;
- Koop onderweg geen producten (etenswaren) die in plastic zijn verpakt. Kies liever voor papier, glas en BPA-vrij blik;
- Met fietstassen en/of een fijne rugtas is kan je voor veel meer gelegenheden de fiets pakken;
- Neem je eigen beker mee (ook naar festivals, terrasjes en weekendjes weg. Hoe meer mensen dit doen, hoe normaler het wordt);
- Vergeet niet een eigen tas mee te nemen als je van huis gaat zodat je nergens het plastic tasje hoeft aan te nemen (of te kopen).
- De doggy bag! Neem je restjes mee (in je eigen meegebrachte bakje of tasje).
Heb jij zelf ook ideeën? Mail ze naar info@greencitybloggers.nl zodat we deze lijst kunnen aanvullen.