‘Uitgaan van kracht van de natuur’
Pluk, oogst en raap je eigen eten bij elkaar in het voedselbos
Tijdens een wandeling door het bos kom je van alles tegen wat eetbaar is; fruit, noten en groente. Je neemt je oogstmand of tas mee en plukt, snijdt en pakt wat je nodig hebt. Alles wat je hier vindt is gezond, voedzaam en veilig. Elk seizoen zijn eigen producten. Dichtbij de natuur, puur en eerlijk eten. En wat nou als dat er speciaal voor jou is geplant? Klinkt fantastisch toch? En het is gewoon haalbaar, ook in Nederland! Op meerdere plekken in Nederland zijn voedselbossen aangelegd als aanvulling op de reguliere landbouw.
Een voedselbos, ook wel eetbare bostuin genoemd, biedt een hoge diversiteit aan eetbare planten. Bij een voedselbos groeien – in tegenstelling tot een normale akker – allerlei gewassen door elkaar heen. Een voedselbos bouwt elk jaar meer biomassa op. En omdat alleen de opbrengst wordt geoogst, groeit het bos door, zodat het systeem elk jaar omvangrijker wordt en de oogsten groter. “Dit is een agrarisch systeem, maar heel anders dan de reguliere landbouw. Daar wordt veelal gebruik gemaakt van eenjarige planten. Een voedselbos wordt opgebouwd met houtige en meerjarige gewassen. Voedselbossen bestaan al duizenden jaren. Op sommige plekken ter wereld zijn ze altijd gebleven en is de mens blijven profiteren van de overvloed die een natuurlijk systeem kan bieden. De natuur is veel complexer dan de meeste mensen denken. We kennen nog maar een paar procent. De rest moeten we nog ontdekken. Door dat alleen al te erkennen, kunnen we zoveel. Als we de natuur wat meer z’n gang laten gaan, ontstaat er zoveel moois!”, legt Jelle Fekkes landschapsarchitect en ontwerper van het Voedselbos Spaarndam en Barsingerhorn uit.
In een voedselbos is de bodem vrij van pesticiden en gifstoffen, maar wel boordevol met bodemleven. Het voedselbos trekt veel vogels en insecten aan die ook nodig zijn voor het evenwicht in het bos. “Over de hele wereld wordt het menselijke domein gekenmerkt door de aanwezigheid van eetbare bomen en struiken. In Nederland is die traditie minder bekend. Het concept van voedselbosbouw geeft een nieuwe invulling aan een oeroud gebruik, en vormt tegelijkertijd een fundamenteel duurzaam alternatief voor onze reguliere voedselproductie”, aldus Fekkes.
In Nederland zijn al op een aantal plekken voedselbossen aangeplant, waaronder die van Fekkes in Barsingerhorn, het Kleilerwoud. Ook enthousiast geworden? Kijk voor meer informatie eens op www.kreilerwoud.nl of op de website van Stichting Voedselbosbouw: www.voedselbosbouw.org.