Eerlijke kleding zit lekkerder

10 september 2019 0 Door greencitybloggers


De nieuwe herfstcollectie hangt weer in de winkels. Ik wil eigenlijk een nieuwe winterjas en ik heb al zo’n mooi vest zien hangen, die wil ik ook graag hebben. Tegelijkertijd denk ik ‘heb ik het wel echt nodig?’. Is het nou wel een goed idee om elk nieuw seizoen weer nieuwe kleding aan te schaffen? Eigenlijk vind ik van niet. Maar, de verleidingen zijn groot en ik kan ze niet altijd weerstaan. Maar, een broek dat door kinderhandjes is gemaakt, dat wil toch niemand meer?!

Gelukkig zijn er steeds meer merken die kleding verkopen die onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden worden gemaakt. Eerlijke kleding, maar is die ook eerlijk voor het milieu? De wereld van keurmerken is ingewikkeld en onoverzichtelijk.

Bij een goedkope trui of broek is de kans groter dat het geen ‘eerlijke’ kleding is dan bij een duurdere variant. Maar, prijs biedt geen garanties. De zogeheten ‘fastfashion’ betekent in bijna geen geval dat er aan het milieu of aan de arbeidsomstandigheden van de kledingmakers wordt gedacht. Wie wat verder kijkt dan de prijs en zich er in verdiept komt tot de ontdekking dat er heel veel merken zijn die zich wel met zowel het milieu (duurzaam geproduceerd) en een eerlijke handel bezig houden.

Via verschillende online checklisten kan je zien of een merk zich aan mens en milieuregels houdt. En ja, dat zijn ook merken die de laatste modetrends volgen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.fairwear.org of www.rankabrand.nl of op www.goedewaar.nl. In kledingwinkels zelf geven ‘eerlijke’ merken dit aan op de labels. De Talking Dress Shopgids biedt een overzicht aan winkels en webshops in heel Nederland die zich bezighouden met eerlijke en duurzame kleding. Webshops helpen je ook steeds vaker mee en geven achtergrondinformatie over merken en maken het mogelijk om op specifieke biologische, eerlijke en duurzame merken te zoeken. 

De snelle veranderingen in de mode, de behoefte steeds maar meer te kopen en de kleding die we eigenlijk bijna nooit dragen, zorgen voor een grote belasting op het milieu. Milieuactivisten maar ook steeds meer milieubewuste fashionexperts pleiten voor meer bewustheid in het kleding kopen. Kijk niet naar kwantiteit, maar naar kwaliteit. Een mooie wollen jas gaan jaren mee. Een echt mooie spijkerbroek hoeft niet elk jaar vervangen te worden. Koop je iets nieuws? Vraag jezelf dan af of je het wel écht zal dragen. Is het te combineren met andere kledingstukken die je al hebt. Kan een outfit voor een speciale gelegenheid ook op andere momenten gedragen worden? Of kan je dit misschien beter tweedehands aanschaffen? Houd je hoofd er bij en wees je er van bewust dat duurzame kleding dus niet altijd duurder hoeft te zijn.

Ben je uitgekeken op je garderobe en zijn er kledingstukken die je nooit meer draagt? Geef het een tweede leven! Breng het naar een tweedehandswinkels of de kringloop, geef het weg of houd een kledingruilavond met familie, vrienden of vriendinnen. Je zult zien dat duurzame kleding wat zorgvuldig is ingekocht echt een stuk langer meegaat en dat je anderen hier ook nog eens een stuk blijver mee maakt dan met de ‘fastfashion’.